top of page

Konferenciameghívó

Felhívjuk a Bibó István Közéleti Társaság tagjainak figyelmét a "Változó világrendszerek: töprengések az új világrendről" című konferenciára, amelyet szeptember 19-én rendez a sikeres Progress könyveket is kiadó Progress Alapítvány.


Változó Világrendszerek: Töprengések az új világrendről

Kossuth Klub, 2019. szeptember 19 (csütörtök),

15.00-19.00 óra


Rohamosan változik körülöttünk a világ, átalakulóban van az egész világrendszer új szabályokkal, új szereplőkkel és új ellentmondásokkal. A viszonylag jól szabályozott, előrelátható és áttekinthető világrend összeomlott, kavargó és áttekinthetetlen „világrendetlenség” lépett a helyébe, a multilaterális szabályozás helyett bilaterális konfliktusok sorozatával. Különböző koncepciók bukkantak fel az új helyzet jellemzésére és korszakolására, amelynek során az 1989-ben kialakult világrendszert felváltotta fel egy új, a 2010-es évek közepétől elinduló mély fordulattal, a Pax Americana lehanyatlásával.


A konferencia előadói Balázs Péter elnökletével ezeket a kérdéseket vitatják meg, bemutatva a globális rendszer régi és új főszereplőit, azok törekvéseit és erőviszonyait. Feltárják az új multilaterális világrend kialakulásának várható folyamatait, különös tekintettel a most folyó uniós intézményváltásra és az EU új globális szerepére, valamint ezeknek a változásoknak a magyar folyamatokra gyakorolt hatására.


Előadások:

Balázs Péter: Az EU új intézményi ciklusa

Sz. Bíró Zoltán: Putyin Oroszországa

Frank Tibor: Trump Amerikája

Kusai Sándor: Kína globális belépője

Káncz Csaba: Magyar külpolitika a világrendszer-váltáskor.


A 15-20 perces előadásokat rövid panelvita, az előadók reagálásai követik, aztán a közönség kérdései következnek. Az előadók a Progress könyvek sorozat korábbi és most készülő köteteinek szerzői. A Progress Alapítvány ezzel a konferenciával hozzá kíván járulni a közvéleményben széleskörű érdeklődésre számot tartó kérdések megvitatásához.


Progress Alapítvány

bottom of page